Haïk presenteert Lombok Schoon Schip

Lombok Schoon Schip


Een muzikaal, theatrale opruimactie van de wijk Lombok in Utrecht

ondersteund met televisiebeelden die in de weken na de pilotactie op 18 december gedurende twee maanden te zien zijn in 15 winkels van de Kanaalstraat. Een korte documentaire van Lombok Schoon Schip staat op You Tube.

Het thema is oog krijgen voor (eigen) zwerfvuil.

Op zaterdagmiddag 18 december heeft de pilotactie plaatsgevonden: een 'midwintervuilnisoptocht'. Het met zwerfvuil gedecoreerde 'vuilnismirakel', leidde de optocht waarbij kinderen en volwassenen uit de buurt het zwerfvuil opruimden door het zwerfvuil in het beeld te verwerken en aldus samen aan het 'vuilnismirakel' bouwen. Voor Lombok Schoon Schip2 is de blikfiets gecreeerd. Deze kan gebruikt worden om straatschoonmaakacties te ondersteunen.

Schoonheid werd gecreeërd door gezamelijk rotzooi op te ruimen!

De optocht werd muzikaal begeleid door drummers en blazers. In de menigte ontstonden 'onverwacht' acts. Een drumsolo op GFT bakken, een kwartet van aantal trekzakken speelde het lied Schoon Schip, omstanders en het Opruimkoor zongen mee. De RHD was uitdrukkelijk uitgenodigd, ruimde mee op en werd geëerd voor hun werk.

Videocamera's registreerden de happening. Momenteel wordt het filmpje gereed gemaakt dat in 15 winkels in de Kanaalstraat komt te spelen. Hierop staan ook interviews met buurtbewoners over hoe zij met zwerfvuil omgaan. De centrale vraag was ondermeer:

"Hoe opgeruimd bent U?"

RTV UTrecht maakte een filmpje o.a. voor het jongerenprogramma RauwkostTV

Het 'vuilnismirakel' is een Dogtroepachtige creatie: een van sloopijzer gemaakt, rijdend en bewegend, met vuil versierd wonder en dient om als 'rattenvanger van Hamelen' door de straten te trekken en zo het publiek mee te laten gaan en van opruimen een gezamelijk feest te maken.

Deze een 'running gag' kan in alle wijken van Utrecht gebruikt worden om zo meer bewustzijn en verantwoordelijkheid voor (eigen) zwerfvuil bij het publiek en buurtbewoners te genereren. Brengt dit u op ideeën? Mail naar brief@haik.nl !

Waarom en wat zijn de resultaten

Dat alle betrokken er enorm veel plezier aan beleven en dat opruimwerk en de RHD erkent worden. "Opruimen met elkaar geeft plezier." "Een opgeruimd gevoel." Een opgeruimde wijk, waarbij je met elkaar hiervoor zorg draagt is een heerlijk startpunt voor je leven.

De opnames die afgespeeld gaan worden in de winkels zullen ervoor zorgen dat we telkens herinnerd worden aan Lombok Schoon Schip, waardoor het bewustzijn over zwerfvuil onder de aandacht blijft! En de eigen verantwoordelijkheid hierin van buurtbewoners en winkelend publiek.

Fotografie: Robert Jan Verkade, Utrecht en Jan Harm Ter Brugge, Amsterdam

Downloads en Publiciteit

Mirakel wordt opgetuigd
Bereden politie!
Daar gaan we...

Het publiek wordt uitgenodigd vuilnis naar het beeld toe te brengen
Wethouder overhandigt affiche aan winkelier Smits
Heel wat mensen zijn op de been voor Lombok Schoon Schip
Zingen maar...
Kinderen doen meteen mee
De mannen van de RHD
Opruimkoor zingt Schoon Schip
Het vuilnismirakel
De bus... wat nu?